Via Nebula, або як не загубитись в тумані)

Via Nebula, або як не загубитись в тумані)

Ігровий привіт друзі🎲 Redfox знову в ділі і сьогодні в нас огляд на настільну гру під назвою Via Nebula.

🎯 2016р.
👶12+
👫 2-4
⏰ 40-60 хв.
Рейтинги: BGG 7.12; Тесера 7.12; BG Rank (TOP) 731 місце.

Бекграунд.
Колись давно, за незапам’ятних часів існувало одне чудове і процвітаюче місто. Можна уявити, що це була столиця якоїсь древньої та могутньої цивілізації. Проте згодом, місто занепало…😓 Це було так давно, що вже ніхто і не пам’ятає як це сталось. Ходять тільки чутки та легенди, що на древню столицю було наслано жахливе прокляття...💀 Сьогодні ж руїни колись могутнього міста окриті непрохідним туманом та масивами скам’янілого лісу🎄🎄. Однак це не стало на заваді керівникам чотирьох ремісничих гільдій, що пообіцяли відновити велич древньої столиці, та розвіяти загадковий туман. Та гільдія, яка впорається з цим завданням перша і здобуде собі всі лаври переможця👑 та вічну славу в пам’яті нащадків!

Огляд.
Отже, перед нами чергова сімейна настільна гра. Автор зарекомендував себе як доволі досвідчений розробник (Discworld: Ankh-Morpork, Brass), втім який не відмовиться випустити прохідний продукт задля піару чи заробітку (The Hobbit Card Game). Тож, чесно кажучи придбання коробки нагадувало купівлю лотерейного квитка (хіба що шансів у настілки мені сподобатись - дещо більше ніж в лотереї). Одразу ж варто відмітити, що жодна з відомих російськомовних, або вітчизняних  компаній наразі ще не взялась за локалізацію гри. Також невідомо жодних анонсованих планів щодо цього.

Моя коробка приїхала з сусідньої Польщі, де гру випускає відома компанія Rebel, це не перша покупка товарів цього видавця, то ж за якість компонентів я був спокійний) Оригінальна гра випускається англійською мовою компанією Space Cowboysus.

Гра є відносно мовно-незалежною, текст є тільки в правилах, російську версію котрих ви можете скачати на сайті Тесера, та на картах контрактів, які супроводжуються логічною іконографікою. Одним словом, якщо у вас погано з польською, або англійською – не переймайтесь, це не завадить розібратись в нюансах гри)

Верхня частина карти показує необхідну кількість ресурсів для виконання контракту. Знизу розміщений текст властивості, що супроводжується логічною іконографікою.

Щодо самої гри, то вам необхідно очолити одну з чотирьох гільдій. Фракції повністю симетричні, гільдії відрізняються тільки зовнішнім оформленням, але про це пізніше. На початку гри, гравці обирають сторону ігрового поля (одна сторона для початківців, інша дещо складніша). Після цього, випадково виключається один з жетонів початкових ресурсів, а всі інакші в закриту розміщаються на відповідних місцях ігрового поля. Забігаючи на перед, варто відмітити, що така рамдомність формування сировинної бази на партію підвищує реіграбельність самої гри). Далі кожен з гравців отримує по дві карти приватних контрактів 🃏, а також відкривається ряд карт загальних контрактів.

Планшети гравців двосторонні: лівору сторона для 3-4 учасників, а праворуч для дуельних партій. 

В свій хід гравець може зробити дві з 5 доступних дій, або одну (шосту) дію.

  1. Розвідати місцевість. Гравець виставляє міпла ремісника на поле з жетоном ресурсів, після чого забирає жетон (в кінці гри він дасть переможні бали), а на поле виставляє необхідну кількість ресурсів. 
  2. Почати будівництво. Гравець може обрати будь який доступний сектор руїн, та розмістити туди жетон будівельного майданчику. 
  3. Розвідати місцевість. Можна закрити будь якку ділянку туманного поля (крім лісистої!) пустим зеленим гексом. Обрана ділянка мусить примикати до подібної пустої ділянки, або до будівельного майданчику. 
  4. Викорчувати скам'янілий ліс. Подібно до попередньої дії, можна закрити гексом чистого поля ділянку скам'янілого лісу. Це єдина дія, що вимагає двох очок ходу. 
  5. Доставити ресурси. Гравець може провезти одну одиницю ресурсу через гекси пустого поля, до будівельного майданчику.
  6. Виконати контракт. Як тільки на будівельному майданчику буде достатньо ресурсів можна виконати контракт, та звести будівлю. Гравець розігрує властивості карти контрактів, та ставить свій будинок на поле руїн. Жетон будівельного крану повертається на планшет, всі використані ресурси скидаються, а зайві відправляються на склад на планшеті гравця. В кінці гри, кожен ресурс на складі дає штраф в -1 переможний бал.

В основному в грі все зводиться до того, щоб перетягнути потрібну кількість ресурсів на свій будівельний майданчик, та виконати умову контракту (приватного, чи загального). Як тільки один з гравців виконає п’ятий контракт, то отримує картку кінця гри. Всі решта учасників роблять ще по одному ходу, після чого відбувається підрахунок переможних балів (принцип ідентичний до Takenoko🐼). Гравець який набрав найбільшу кількість переможних балів і стає переможцем.

Компоненти.
Що стосується якості компонентів то тут все на 5+.🔥Перш за все тішить зручний органайзер який значно спрощує підготовку до партії.

Єдиний мінус органайзера - відсутність гексагонального лежементу для ділянок пустого поля.

Всі ресурси (в грі їх п’ять видів) зроблені з дерева і гарно пофарбовані, так і хочеться тримати їх в руках👏).

Кастомні дерев'яні фішки ресурсів дивляться чудово.

Карти дещо тонкі, тому краще одразу ж одягнути протектори. Тиснення під льон, малюнок на картах дуже насичений, та виконаний в чудовому стилі)) Персональні планшети теж мають гарне візуальне оформлення, правда тут знову напрошується порівняння з Takenoko🐼, хотілось би побачити виконання з товстого картону, адже протекторів таких розмірів ви не знайдете))

Фіолетові карти - приватні контракти (таємні), жовті - загальні контракти (доступні в загальному торговому ряду). Гравеь що перший виконає 5 контрктів отримує картку кінця гри (+ 2 бали).

Найбільше здивувало оформлення гільдій – кожна з фракцій має унікальні фігурки своїх будиночків☺! На ігровий процес це ніяк не впливає, але дуже тішить що гейм-дизайнери заморочились і приділили увагу таким дрібницям.
Різні форми будинків - дрібничка, але приємно))

Щодо реіграбельності, то як вже згадувалось вище - вона досягається завдяки випадковому розміщені початкових ресурсів, та двом різним сторонам поля. Також варто згадати, що самеи завдяки виключенню одного з п’яти жетонів ресурсів на початку гри, завжди буде відчуватись недостача того ресурсу, який вибув – це вносить полегшений елемент критичності, який з однієї сторони урізноманітнить партії, з інакшої не зробить з гри гіківського монстра). Власне, Via Nebula – це в першу чергу сімейна гра 👨‍👩‍👧, в яку з задоволенням можна пограти разом з маленькими людьми👶, батьками👴👵, або знайомими-початківцями🙈🙉🙊. Для досвідчених гравців, значно краще підійде скажімо, Brass у виконанні того ж автора. Тобто, відверто кажучи - не сподівайтесь що розкладатимете цю гру кожного тижня (навіть місяця).  
Підводячи підсумки – Redfox рекомендує придивитись до гри! 👍

Ще декілька фото))
Сторона поля для початківсців.

"Складна" сторона ігрового поля.

Ігровий процес.

На одній з наших ігротек.

Цікаво, а ви вже встигли спробувати цю гру? Якщо так, то які ваші враження? Пишіть в коментарях свої думки з цього приводу)) всім гарного настрою, та яскравих ігротек)
До нових зустрічей)

Коментарі